8 gerechten die je in Boedapest geproefd moet hebben

Typical vegetables used in Hungarian cookingHongaars eten wordt langzaam steeds bekender en dit betekent dat Hongarije een bestemming voor fijnproevers en culinaire liefhebbers is geworden. Maar ook de gemiddelde reiziger komt er niets tekort. Wanneer je dineert in Boedapest zal je zeker waarde voor je geld krijgen. De wereldberoemde strudels en Langos zullen je smaakpapillen prikkelen. Kijk snel mee naar onze aanbevelingen.

1) Goulashsoep in For Sale Pub

For Sale Pub Boedapest

Goulash is het warme van soep gecombineerd met de stevigheid van een stoofpot. Het is hét handelsmerk van de Hongaarse keuken. Het zal dan ook niet moeilijk zijn om een plek te vinden waar het geserveerd wordt. Wij kunnen For Sale Pub van harte aanbevelen, waar je de heerlijke soep naar binnen kunt slurpen terwijl je jouw handtekening achterlaat op de muur in de vorm van een notitie, een tekening of een plaatje.

WAT: Goulash Soep

WAAR: For Sale Pub, 2 Vámház körút, Boedapest, 1093, Hongarije (plattegrond vind je hier)

KOSTEN: € 6-7 euro per persoon

BETAALMOGELIJKHEDEN: Contant in lokale valuta.

MEER INFORMATIE: Kijk op de Facebook pagina

Reserveren is gewenst.

 

2) Roosvormige ijsjes bij Gelarto Rosa

Het is niet alleen een Instagram-waardig moment bij Gelarto Rosa, maar ook je smaakpapillen zullen zich hier niet vervelen. Als je in Boedapest bent, moet je zeker de roosvormige ijsjes gaan proeven. Deze worden niet alleen op een prachtige wijze gepresenteerd, maar ze zijn ook gemaakt met verse, lokale en biologische ingrediënten. Onze favoriet is er een om je vingers bij af te likken: de lavendel met witte chocolade. Dit hoorntje zal je niet teleurstellen.

 

WAT: Roosvormige ijshoorntjes

WAAR: Gelarto Rosa, 1051 Boedapest, Szent István tér 3, Hongarije (een plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Ongeveer €2

BETAALMOGELIJKHEDEN: contant in lokale valuta of met pin.

MEER INFORMATIE: http://gelartorosa.com

 

3) Strudel in de Centrale Markthal in Boedapest

Je kunt iets van je bucketlist afvinken als je de beste strudel van Boedapest hebt geproefd in de Centrale Markthal. Hier vind je de lekkerste en meest verse strudel, waarbij je de keuze hebt uit een enorm aantal verschillende smaken van zoet tot hartig. De Centrale Markthal is onze absolute aanrader, maar je zou ook een hele stadstoer kunnen doen waarbij je op zoek gaat naar de beste strudel van de stad. First Strudel House of Pest Cafe & Restaurant en Szalai Cukrászda dienen dan wel een waardevolle vermelding te krijgen.

WAT: Wereldberoemde strudel

WAAR: Centrale Markthal, Vamhaz korut 1-3., Boedapest 1093, Hongarije (een plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Een euro of minder per stuk

BETAALMOGELIJKHEDEN: Hongaarse forint

MEER INFORMATIE: http://www.piaconline.hu

 

4) Een Ruszwurm schuimgebakje bij Ruszwurm Cafe & Confectionary

Beschouwd als een van de meest belangrijke banketbakkerijen van het land, is een dessert bij Ruszwurm niet alleen een dessert, maar een volledige geschiedeniservaring. Ruszwurm schuimgebak is een klassiek Hongaars gebakje dat gemaakt is met een bepaalde twist (hint: het heeft iets te maken met eieren). Stevig, romig en volledig handgemaakt, zal dit gebakje de echte zoetekauw goed bevallen.

WAT: Ruszwurm schuimgebak

WAAR: Ruszwurm Cafe & Confectionary, 1014 Boedapest, Hongarije, Szentháromság u. 7 (een plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Ongeveer 2 euro per stuk

BETAALMOGELIJKHEDEN: contant in lokale valuta of per pin.

MEER INFORMATIE: http://www.ruszwurm.hu

 5) Langos in Szentendre

De lijst zou niet compleet zijn zonder Langos te noemen. Het is in Hongarije het meest favoriete straatvoedsel. Dit is een gefrituurd plat broodje met zure room en gegratineerde kaas (optioneel met knoflook). Volgens ons vind je de beste Langos in Szentendre, een stad aan de Donau. Zoek naar het smalle steegje dat vanaf het hoofdplein leidt naar de Sint Jánoskerk en je zal snel het ‘Langos’ bordje, dat je naar de eettent leidt, zien. Door de publiciteit die het kreeg bij CNN travel, heeft deze kraam snel een grotere en betere locatie nodig.

WAT: Langos in Szentendre

WAAR: Steegje dat naar de St. Janos kerk leidt (kraam), 2000 Szentendre, Bajcsy-Zsilinszky u. 2 (een plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Een of twee euro per stuk

BETAALMOGELIJKHEDEN: contant in lokale valuta

MEER INFORMATIE: Als je liever in het centrum van Boedapest Langos wilt eten, dan is Retró Büfé een goede tweede keus. Deze kraam is vooral populair bij de lokale bevolking. Ook in het park bij de baden van Szechenyi vind je heerlijke Langos.

 

6) Kip Paprikash met noedels bij Paprika Vendéglő

Nog een bekend gerecht uit de Hongaarse keuken is wat ze noemen: ‘Kip Paprikash’. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er in de saus veel paprika gebruikt. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met Nokedli (Hongaarse pasta) of eiernoedels.

Voor de échte Hongaarse ervaring kunnen we aanraden om Kip Paprikash te gaan eten bij Paprika Vendéglő. Door de traditioneel Hongaarse inrichting is het net alsof je in een gezellige blokhut zit. De prijzen voor het diner zijn redelijk en de service is er zeer goed. Wees je ervan bewust dat ze grote porties serveren. Je zal dus zeker niet met honger huiswaarts keren.

WAT: Kip Paprikash met noedels

WAAR: Paprika Vendéglő, Dozsa Gyorgy ut 72, Boedapest 1071 (de plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Ga uit van ongeveer 13 euro voor een maaltijd

BETAALMOGELIJKHEDEN: Contant in lokale valuta

MEER INFORMATIE: De officiële website: http://www.paprikavendeglo.hu/

 

7) Gundel Pannenkoeken bij Restaurant Gundel

Een van de bekendste Hongaarse toetjes is misschien wel de crêpe-achtige pannenkoek. Het toetje is vernoemd naar zijn uitvinder, Karoly Gundel, een Hongaarse restauranthouder. Het originele recept is nog steeds een goed bewaard geheim.

Het is gemaakt van geflambeerde gemalen walnoten, rozijnen en rumvulling en het wordt geserveerd met een saus van pure chocolade. De meest bekende plek om de Gundel Pannenkoek te proeven is natuurlijk in restaurant Gundel. Dit is een gastronomisch restaurant, dus je betaalt iets meer voor het gerecht dan wanneer je het langs de straat koopt, maar je zal zeker niet teleurgesteld worden.
WAT: Gundel Pannenkoeken

WAAR: Gundel Restaurant (een plattegrond vind je hier)

KOSTEN: Ongeveer €11-12 per dessert

BETAALMOGELIJKHEDEN: contant in Hongaarse forint en met pin.

MEER INFORMATIE: De officiële website is https://gundel.hu/en

 

8) Hongaarse Vissoep bij Bajai Halaszcsarda

Deze soep, die bekendstaat als de Hongaarse Vissoep, is een lokale favoriet. De soep wordt al eeuwenlang bereid door vissers en hun families langs de oevers van de Donau. De traditionele manier om de soep te bereiden, is in een ketel boven het open vuur.

De soep kent verschillende varianten. In sommige varianten wordt room gebruikt, in andere pasta, maar het hoofdbestanddeel van de soep is altijd de vers gevangen vis, zoals karper, snoek, baars, meerval of steur. Daarnaast worden er traditionele kruiden zoals paprika, peper en ui gebruikt voor de bereiding van de soep. Door het grote aantal verschillende vissen dat voor de soep gebruikt wordt, smaakt iedere soep anders.

Wij kunnen van harte aanbevelen om de vissoep (Halaszle) te gaan proeven bij Bajai Halaszlcsarda. Zij hebben zich gespecialiseerd in verse visgerechten en de gerechten zijn altijd van de hoogste kwaliteit.

WAT: Bajai Halaszle (Hongaarse vissoep)

WAAR: Bajai Halaszcsarda, Hollos ut 2, 121 Boedapest

KOSTEN: 7 tot 10 euro.

BETAALMOGELIJKHEDEN: contant in Hongaarse forint

MEER INFORMATIE: De lokale website: www.bajaihalaszcsarda.hu

 

Tot slot

Of je nu een echte zoetekauw bent, dol bent op specerijen of je bent een visliefhebber pur-sang, Boedapest heeft voor iedere liefhebber van eten iets te bieden. Met het aanbod van hippe eettentjes, tot traditionele restaurants en van eetkramen tot sterrenrestaurants, weet je zeker dat je prachtige momenten zal beleven, terwijl je geniet van traditionele Hongaarse gerechten en dranken.