Het weer in Boedapest: Temperaturen door het jaar heen

Hongarije ligt in de gematigde klimaatzone en hierdoor is je beleving van het land afhankelijk van het seizoen waarin je jouw verblijf plant. Ongeacht het seizoen biedt Boedapest een overvloed aan mogelijkheden voor toeristen.

Het weer in Hongarije wordt tevens beïnvloed door oceanische, continentale en mediterrane klimaatzones, wat ervoor zorgt dat het weer soms onvoorspelbaar is.

Gebruik deze handige gids om te beslissen in welk seizoen jij deze magische stad wilt bezoeken.

Lente: maart tot en met mei

Gemiddelde temperatuur: 20-25 graden Celsius (68-77 graden Fahrenheit)

Kenmerken: In maart en in de eerste helft van april kan het weer erg onvoorspelbaar en winderig zijn. In de tweede helft van april en in mei loopt de temperatuur langzaam op.

Voordeel: Geweldig weer om te wandelen en de stad te bezichtigen.

Nadeel: In de avonden kan het ineens een stuk kouder zijn.

Zomer: juni tot en met augustus

Gemiddelde temperatuur: 30 graden Celsius en warmer (86 graden Fahrenheit)

Kenmerken: Langere dagen met sporadisch een bui. Hoge temperaturen overdag, vooral in juli en augustus.

Voordeel: Ideaal weer om in de avond te wandelen en de langere dagen betekenen meer mogelijkheden om de stad te verkennen. Ook zijn er verschillende zomerevenementen en festivals.

Nadeel: De zomer is tevens het hoogseizoen en hierdoor kan het erg druk zijn.

Herfst: september tot en met november

Gemiddelde temperatuur: De temperatuur daalt geleidelijk. In november kan het onder 0 graden Celsius zijn (32 Fahrenheit).

Kenmerken: Warm, maar niet verstikkend. Aan het eind van de herfst kan het erg bewolkt zijn. In de vroege ochtend of in de avondschemering kan het mistig zijn.

Voordeel: Prima wandelweer en de kleurrijke herfstbladeren doen het goed op de foto’s.

Nadeel: De dagen worden korter en zijn vaak grijs.

 

Winter: december tot en met februari

Gemiddelde temperatuur: Januari is vaak de koudste maand, met temperaturen tussen -5 en 0 graden Celsius (23-32 Fahrenheit)

Kenmerken: Korte dagen met grijze luchten en lagere temperaturen. Af en toe ligt er sneeuw die zo’n 2 tot 3 dagen blijft liggen.

Voordeel: Minder toeristen betekent minder drukte. Er zijn tal van indoor-activiteiten om je tijd door te brengen. Slenter door witte straten en warm op in een van de stoombaden.

Nadeel: Niet ideaal voor het nemen van foto’s. Veel festivals zijn buiten en vinden daarom in de warmere maanden plaats.

Top 11 reden om Budapest in de winter te bezoeken