Reizen in Boedapest: Het openbaar vervoer/fietsen en wandelen

Reizen in de hoofdstad was nog nooit zo makkelijk! Boedapest is uitgegroeid tot een uitgestrekte metropool, met talloze mogelijkheden voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen.

Wil je voor aankomst in Boedapest alles weten over het openbaar vervoer, kijk dan eens in deze uitgebreide gids. Hierin heeft de BKK alle informatie gebundeld die voor toeristen handig is om te weten. Je kunt het document in PDF hier downloaden, voor online en offline gebruik.  Trip planner:  http://futar.bkk.hu/

In het document vind je alles over:

 • Trolleybussen
 • Metro
 • Treinverbindingen met voorsteden
 • De boot
 • De tram
 • De bus
 • Fietsen


Voor nu zullen we vooral de transportmogelijkheden bespreken die je van en naar Anna’s appartement zal gebruiken.

 

Reizen met de taxi

Een taxi is meestal niet de snelste en meest voordelige manier om door Boedapest te reizen. Soms is het echter onvermijdelijk. Een taxi aanhouden is erg gemakkelijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie over reizen met de taxi vind je in onze gids over veilig reizen met de taxi. De gids vind je hier.

Betaalmogelijkheden: Contant in Hongaarse forint en in de gele taxi’s kun je tevens met creditcard betalen.

Lees hier: Een taxi kiezen in Boedapest

Metrolijnen in Boedapest


Alhoewel je overdag veel meer opties hebt om met de metro te reizen (tijdens de spits rijdt deze iedere 2-4 minuten), is dit transportmiddel ook in de vroege en late uren een goede oplossing. De metro rijdt van 4:30 uur tot 23:10 uur.

De vier metrolijnen waar je mee te maken hebt, zijn:

 • M1-Ondergrondse
 • M2-Rode lijn
 • M3-Blauwe lijn
 • M4

De M1, M2 en de M3 kruisen elkaar bij station Deák tér.

Trams in Boedapest

Gedurende de dag rijdt de tram iedere 3-6 minuten. In de avond komt de tram gemiddeld iedere 10 minuten. De meeste trams rijden tussen 7 uur en 20 uur. Tram 6 rijdt de hele nacht door en tram 2 start al om 6 uur ’s ochtends en rijdt door tot middernacht.

Wees je ervan bewust dat trams op zon- en feestdagen minder vaak dan gebruikelijk kunnen rijden. Twijfel je over de vertrektijden, kijk dan op de website voor meer informatie.

In Boedapest zijn meer dan 30 tramlijnen. De tramlijnen waar je vermoedelijk het meest gebruik van zal maken, zijn de volgende:

 • 2 (rijdt langs de Donau, tussen Jászai Mari tér – bij de Margaretha brug – en Közvágóhíd in het IX district)
 • 4 (tussen Újbuda Központ en Széll Kálmán tér)
 • 6 (tussen Móricz Zsigmond körtér en Széll Kálmán tér)

Tramlijn 2 staat bekend als een van de meest schilderachtige routes, omdat hij de Donau volgt tot aan het stadscentrum. Je kunt lijn 2 nemen in de buurt van Anna’s appartement. Vraag Anna om een routebeschrijving of kijk op de kaart hieronder voor meer informatie om met lijn 2 naar het centrum te reizen.

http://imgur.com/51Ndnzo

Tariefinformatie en andere belangrijke informatie over het tram- en metrovervoer:

http://imgur.com/vTxnwDv

Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis gebruik maken van de tram en de metro.

Volwassenen ouder dan 65 jaar mogen gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer. Daaronder valt ook het reizen met de trein.

TUI River Cruises

https://www.tui.co.uk/river-cruises/danube/budapest-port/

Met de boot naar het centrum

openbaar vervoer Boedapest
Als je Boedapest bezoekt tussen het voorjaar en het najaar, dan heb je geluk. Op slechts enkele minuten vanaf het appartement kun je opstappen op een boot. Dit is een prachtige manier om de stad vanaf de Donau te bewonderen.

Houd er rekening mee dat de boot gedurende de winter niet vaart.


Meer informatie over de boot die over de Donau vaart kan Anna je geven.

Betaalmogelijkheden: Met de OV-kaart reis je doordeweeks gratis met de boot.

Fietsen en wandelen

Voor de actievelingen kan fietsen of lopen een goed alternatief zijn om de drukte in de bus, boot of tram te vermijden. Stop wanneer jij dat wilt, als je bijvoorbeeld een leuk winkeltje of een mooi uitzichtpunt ziet.

Een van de meest populaire fiets- en wandelroutes in Boedapest is de Donau-route. De route ligt niet ver van Anna’s appartement. Bekijk op de kaart hieronder hoe gemakkelijk je de route bereikt. Daarnaast vind je op de kaart diverse andere mogelijkheden om de stad al wandelend of fietsend te verkennen.

Het stadscentrum van Boedapest is vanaf het appartement slechts 30-35 minuten lopen, er vanuit gaande dat u zich op de 3 kilometer lange route niet laat verleiden om een van de vele winkeltjes of cafés binnen te gaan.

http://imgur.com/INnwThx

Fietsen door de stad is met de jaren steeds leuker geworden. Door de stad worden steeds meer fietspaden aangelegd en op dit moment staat Boedapest op de 13e plaats als het gaat om meest fietsvriendelijke steden ter wereld.

Het is mogelijk om in Boedapest een fiets te huren. Vraag Anna naar de opties in de omgeving.

Boedapest heeft zelfs een deel-je-fiets-programma, genaamd BuBi (Budapest Bicycle). Na registratie kan je de fiets tot 30 minuten gratis gebruiken. Daarna betaal je 500 HUF per 30 minuten. Download de app in de Google Play Store hier en vindt de dichtstbijzijnde locatie.

Betaalmogelijkheden: Creditcard

In veel gevallen is het mogelijk om je fiets mee te nemen in het openbaar vervoer. Zo kun je de fiets meenemen aan boord van de veerverbindingen, in verschillende bussen en ook in diverse tramlijnen. Voor meer informatie en de exacte routes waarop fietsen zijn toegestaan, kijk je op de website.