Moderne architectuur in Boedapest

Budapest, de bruisende hoofdstad van Hongarije, heeft de afgelopen decenia een snelle ontwikkeling en modernisering doorgemaakt. Deze dynamische stad combineert haar rijke historische achtergrond met een opkomende moderne uitstraling. Het resultaat is een unieke mix van architectuur, waar je zowel adembenemende historische gebouwen als moderne bouwwerken kunt bewonderen.

De MOL kantoortoren: het hoogste gebouw van Hongarije

De MOL kantoortoren is letterlijk en figuurlijk het moderne hoogtepunt van de skyline van Budapest. Het is het hoogste gebouw in Hongarije en werd in 2022 geopend. Het gebouw is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Foster and Partners. Een deel van de MOL toren is publiek toegankelijk. Op de begane grond bevindt zich een lunchroom. Verder is het mogelijk om met de lift naar de bovenste verdieping te gaan en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Voor een bezoek aan de top is het wel nodig om vooraf kaarten te reseveren via Anna of op:

https://molcampus.hu/en/visitor-center

Aan de voet van de MOL toren vind je een parkachtige omgeving met in het midden het water van een zijarm van de Donau. Aan de oever zit een beachclub met lekkere lounge stoelen, er zijn verschillende goede restaurants en als je actief wil zijn, kun je ook een roeiboot huren om het water op te gaan.

De MOL kantoortoren is gelegen vlakbij Anna’s apartement bij tramhalte Infopark. Neem eerst tram 2 of 2b naar Közvágóhíd H en stap daar over optram 1 richting Kelenföld vasútállomás M. Fijn als je een middag of avond ontspannen wilt doorbrengen in de buurt van het appartement!


Ontdek Metrolijn 4: Een moderne reiservaring in Boedapest onder de Donau door langs prijswinnende stations


Boedapest heeft al vroeg in de moderne geschiedenis geïnvesteerd in een hoogwaardige infrastructuur. Zo werd metrolijn 1 al in 1896 geopend en is het de oudste metrolijn op het Europese vasteland. De nieuwste metrolijnen zijn lijn 3 en lijn 4, deze laatste is bekend als de groene lijn.

Lijn 4 is geopend in 2014 en heeft een totale lengte van ongeveer 7,4 kilometer en 10 stations. De lijn gaat diep onder de Donau door en verbindt Buda met Pest en vormt zo een snelle en efficiënte manier om door de stad te reizen. De lijn loopt van treinstation Kelenföldi naar het Keleti treinstation in het oosten.

Om aan te geven hoe bijzonder lijn 4 is, is het interessant om te vermelden dat alle tien stations samen genomineerd zijn geweest voor de EU prijs voor moderne architectuur, de Mies van der Rohe Award 2015. Bovendien vind je op lijn 4 vind je maar liefst twee prijswinnende metrostations: de stations Gellért tér en Fővám tér. Het hongaarse bureau Spora Architects heeft de stations ontworpen en werd door de lezers van architectuurwebsite ArchDaily geselecteerd als winnaar.

De stations dienen niet alleen als vervoersknooppunten, maar zijn ook culturele en artistieke bestemmingen op zichzelf. Elk station heeft zijn eigen unieke kenmerken, variërend van sculpturale elementen tot opvallende kleurenschema’s en fascinerende verlichtingsdetails. De beide stations zijn zorgvuldig ontworpen met een focus op ruimte, licht en esthetiek. Ze zijn helder en ruim, met gebruik van glas, staal en moderne materialen die een gevoel van openheid creëren voor de reizigers. Het lijnenspel van de betonnen constructie springt in het oog, en levert mooie fotos op voor instagram.

Lijn 4 kan ook een leuk uitstapje zijn op warme of regenachtige dagen. Eventueel kun je onderweg nog uitstappen bij station Újbuda-központ. Daar loop je direct een grote moderne overdekte shopping mall in voor funshoppen, eetgelegenheden, koffie en verse sapjes.

Metrostation Szent Gellért tér